Historisch lage rente: dit moet je erover weten

Er was een tijd dat je je geld beter op een spaarrekening kon zetten. Op deze manier kreeg je rente over het bedrag waardoor het bedrag kon groeien. Dit noemen we rente, maar de afgelopen vijftig jaar is deze rente gedaald. De daling ging zo hard dat we nu over een historisch lage rente spreken. We vertellen je er alles over in deze blog!

Rente is al heel oud. Je moet het zien als een soort verdienste voor het feit dat je je geld uitleent aan de bank. Andersom moet je ook rente betalen wanneer je geld leent van de bank. Dan ben jij degene die rente betaalt aan de bank. Deze manier werd al in de oudheid gedaan. Van de vroege oudheid, tot aan de Middeleeuwen, tot aan vandaag de dag dus.

Financiële systeem

Nu is rente wat we noemen een integraal onderdeel van het financiële systeem dat met de tijd is gecreëerd. Op deze manier konden mensen bijvoorbeeld spaargeld laten groeien, een huis kopen of een lening aanvragen om meubels te kopen. Rente kent dus twee kanten. Wanneer de rente laag is, zal je ook maar weinig geld ontvangen van de bank als je het op een spaarbank zet. Ontvang je geld dan zal je maar weinig hierover hoeven te betalen.

Wie denkt dat de historisch lage rente alleen nadelig is, heeft het mis. Het is namelijk zo dat je vandaag de dag misschien beter niet je geld op een spaarbank kan zetten, in verband met inflatie. Op deze manier kan het gebeuren dat je geld door de jaren heen minder waard wordt dan dat het was. Maar het is wel voordeliger om bijvoorbeeld geld te lenen. Denk bijvoorbeeld aan een persoonlijke lening, een hypotheek of doorlopend krediet.

Voor in de toekomst

Wat de rente in de toekomst gaat doen is lastig te zeggen. We hebben tenslotte geen glazen bol. Zo werd er ruim twee jaar geleden al gezegd dat de rente historisch laag stond, maar door de corona crisis is de rente nog meer gezakt. Hierdoor zeggen de deskundige dat dit hét moment is om een lening of hypotheek af te sluiten. Al lijkt de bodem ook wel te zijn bereikt. Een lage rente is namelijk vaak een stimulans voor de economie. Doordat er lagere kosten zijn om geld te lenen, gaan mensen sneller hun woning verbouwen of een nieuwe auto kopen. Waardoor de economie weer een boost krijgt. Hierdoor is de kans dat de rente weer gaat stijgen op den duur groot.

Wil je geld lenen of een hypotheek afsluiten? Of weten wat je het beste met je spaargeld kan doen? Laat je dan hier goed over adviseren!

Vorige

Waarom kiezen voor een borrelsauna in de tuin?

Volgende

Verschillende verfsoorten voor buiten of binnen schilderwerk