Elektrisch rijden in de winter: hier moet je aan denken

De dagen worden korter en de temperaturen dalen. De winter is in zicht. Dat kan ook invloed hebben op de manier waarop we ons vervoeren. In de winter rijden kan licht uitgedrukt nog best wel een beetje een uitdaging zijn. Niet alleen is het weer wennen om iedere ochtend de ruiten te krabben, ook krijgt de auto het zwaar te verduren wegens de temperatuurschommelingen. Indien je elektrisch rijdt, heeft dit wellicht nog wat meer gevolgen. Daarom vertellen we je in dit artikel precies waar je op moet letten en aan moet denken als je in de winter in een elektrische auto rijdt. 
 

De actieradius wordt korter 

Houd er rekening mee dat je auto het lastiger zal vinden om energie op te slaan in de winter. Dit komt ook door de wijze waarop we deze gebruiken. Alleen al het verwarmen van de auto kost namelijk veel energie. Dit zorgt ervoor dat de actieradius korter wordt. Je kunt dus minder ver rijden met een volle accu dan je gewend bent. Wees daarom op alles voorbereid. Laad je je auto meestal alleen op zodra je thuis bent? Zorg er dan in de winter voor dat je in elk geval altijd een extra laadkabel bij je hebt. De kans bestaat dat je nu toch echt een van de openbare shell laadpalen moet gebruiken en het is handig om hierop voorbereid te zijn. Zo kun je altijd en overal de auto opladen.

Extra tip: download een laadpalen app. Zo zie je direct waar er laadpalen in jouw omgeving aanwezig zijn. Ook handig wanneer je een langere rit maakt of in een omgeving komt die je niet kent. Zo hoef je nooit bang te zijn dat je niet op tijd een goede laadpaal kunt vinden. 
 

Warm de auto op tijdens het opladen 

Het kost veel energie om de auto tijdens een rit op te laden. Toch wil je wel dat de temperatuur aangenaam is wanneer je instapt. Een goede manier om dit te realiseren en zo min mogelijk energie te gebruiken, is door de auto alvast te verwarmen wanneer deze nog aan de oplader hangt. Zodra je instapt, is de accu volledig opgeladen en de temperatuur aangenaam. De verwarming kan uit en de actieradius van je auto zal langer zijn. Win-win! Bij de meeste auto’s is het tegenwoordig mogelijk om via een app de temperatuur van de auto in te stellen. Zo hoef je niet in de buurt te zijn om de auto alvast voor te verwarmen. 
 

Gebruik winterbanden 

Daalt de temperatuur onder de zeven graden? Dan wordt het tijd om winterbanden te gebruiken. Dit zorgt niet alleen voor meer grip op het wegdek en daarmee extra veiligheid, maar maakt ook dat je veel minder energie verliest tijdens het rijden. Door tijdig de banden te verwisselen, voorkom je dus dat je auto meer energie verbruikt dan nodig is en kun je langer op de accu doorrijden.

Vorige

Tulpen Beschilderen met een Vork: Een Creatieve en Educatieve Knutselactiviteit

Volgende

De evolutie van cleanrooms