Als het aankomt op het bouwen van grote bouwwerken is de stabiliteit van de fundering natuurlijk super belangrijk. Nu vraag je je wellicht af hoe die vakmensen dat iedere keer toch weer voor elkaar krijgen. Bij heel grote bouwwerken wordt vaak gebruik gemaakt van een chemisch anker. Maar wat is een chemisch anker eigenlijk? En waar gebruik je het specifiek voor? Om hier antwoord op te krijgen is het handig om dit artikel even goed door te lezen. We hebben dé belangrijkste info voor jou op een rijtje gezet!
Wat is een chemisch anker?
Laten we maar eens beginnen bij het begin. Wat is een chemisch anker vraag je je af? Een chemisch anker is aan te merken als een speciaal soort bevestigingsmiddel dat wordt gebruikt om voorwerpen stevig vast te maken aan een vaste ondergrond zoals beton, metselwerk of staal. In tegenstelling tot traditionele mechanische ankers zoals schroeven en bouten maken chemische ankers gebruik van een chemische reactie om een sterke band te creëren tussen het anker en de ondergrond. Dit brengt met zich mee dat er ook gelijk een andere werkwijze voor vereist is om het toe te passen.
Werking van het anker
Chemische ankers bestaan over het algemeen gezien uit twee delen: een hars en een verharder. Wanneer deze twee componenten worden gemengd, ondergaan ze een chemische reactie die ervoor zorgt dat het mengsel uitzet en verhardt. Dit zorgt ervoor dat er een sterke en duurzame verbinding ontstaat die echt alles aankan. Deze verharder is zelfs zo goed dat je hem onder zeer hoge druk kunt zetten.
Soorten chemische ankers
Er zijn veel verschillende soorten chemische ankers te vinden op dit moment. Ieder chemisch anker heeft zo zijn eigen voordelen. We maken vaak een onderscheid tussen epoxy-, polyester- en vinylester ankers. Epoxy ankers zijn ideaal voor gebruik in toepassingen met hoge druk waarbij maximale sterkte is vereist. Ze zijn ook bestand tegen chemicaliën en temperatuurwisselingen, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in ruwe omgevingen. Polyester ankers zijn wat goedkoper. Deze ankers bieden een hoge sterkte en flexibiliteit, vinylester ankers ideaal zijn voor op corrosieve oppervlaktes.
Voordelen van een chemisch anker
Laten we als laatste eens kijken naar de voordelen van een chemisch anker. Een van de belangrijkste voordelen van chemische ankers is het feit dat ze zorgen voor de sterkste hechting, zelfs in situaties waar je dit niet zou verwachten. Bij de bevestiging van zware voorwerpen aan betonnen oppervlakken bijvoorbeeld, kunnen mechanische bevestigingen onvoldoende sterkte bieden en ertoe leiden dat het voorwerp na verloop van tijd losraakt. Chemische ankers bieden daarentegen een permanente en veilige bevestiging die bestand is tegen ontzettend hoge druk.
Ben je van plan om te gaan bouwen en wil je zorgen voor de juiste hechting, kies dan altijd voor een specialist. Alleen een professional is in staat om een chemisch anker op de juiste manier te hechten. Doe je het zelf dan is de kans groot dat er iets fout gaat, met alle gevolgen van dien.