Bedrijf begonnen als zzp’er? Lees hier waar je op moet letten, als je een bedrijf begint

In sommige omstandigheden komt het beter uit voor jou om als zzp’er aan de slag te gaan in plaats van dat je in loondienst komt bij een bedrijf. Het leven van een zzp’er brengt een heleboel voordelen met zich mee (waar we het later over gaan hebben), maar er zijn ook een aantal zaken waar je extra rekening mee moet houden. Om je wat tips te geven in deze bijzondere wereld van zzp’ers, hebben we wat extra tips voor je verzameld.

De voordelen van zzp’ers

Het grote voordelen van zzp’er zijn is dat je je eigen bedrijf hebt en dus de baas bent over je eigen uren, tarieven en werktijden. Het biedt in die zin ontzettend veel vrijheid en zorgt ervoor dat je je nooit aan een baas hoeft te verantwoorden over waarom je te laat op werk was vanochtend.- tenzij je een opdracht voor een opdrachtgever uitvoert, natuurlijk. Als je als zzp’er het wat rustiger aan wil doen en een tijdje geen opdrachten aan wil nemen, kun je daar ten alle tijden voor kiezen. 

De administratie

Een onderdeel waar veel zzp’ers vaak flink tegen opzien is het doen van de administratie. Helaas is het heel belangrijk om als zzp’er je administratie goed bij te houden, omdat niemand anders het voor je gaat doen. Daarnaast ben je volgens de Belastingdienst verplicht al je bonnetjes, inkomsten en uitgaven van de laatste vijf jaar actief bijgehouden te hebben. Zorg dus dat je je administratie goed op orde hebt. Heb je nogal moeite met het opstellen van begrotingen of het checken van jaarrekeningen, check dan of je een bbv opleiding kan volgen. Hier leer je alles over besluit, begroting en verantwoording.

De financiën

Naast de administratie zelf is het ook belangrijk dat er aandacht geschonken wordt aan de financiën op het moment dat er besluiten genomen moeten worden. Financiële kennis komt altijd goed van pas, maar als je zzp’er bent al helemaal. Doordat je een eigen baas bent is het heel belangrijk dat je zelf weet hoe je de juiste financiële beslissingen kunt maken om jouw bedrijf gezond te houden. Merk je dat je aanloopt tegen de financiële beslissingen, dan is de opleiding Finance & Control wellicht iets voor jou. 

Vakantiegeld en pensioen

Omdat je als zzp’er verantwoordelijk bent en je jezelf uitbetaalt moet je er ook rekening mee houden dat je bepaald loon opzij moet zetten. Zo is er bijvoorbeeld geen werkgever die je een vakantiebonus kan uitbetalen of een persoonlijke pensioenregeling voor je heeft. Daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Verdiep je dus goed in hoe je als zzp’er zaken zoals een pensioen regelt.

 Marketing

Ook al ligt marketing misschien niet helemaal in jouw straatje, het is wel belangrijk dat je hier aandacht aan besteed. Als zzp’er gaat het namelijk om dat klanten je gemakkelijk kunnen vinden. Deze vindbaarheid vergroot je door een goede marketing te hebben. Online vind je talloze tips om je vindbaarheid als zzp’er te kunnen vergroten. Probeer hier zeker gehoor aan te geven, om je klantenbestand te kunnen vergroten.

Vorige

Hoe stoom je je klaar voor het worden van voetbalcoach?

Volgende

Als MKB’er of ZZP’er een tankpas