2020 gaat de boeken in als het coronajaar. Een jaar waarin we binnen zaten en de economie een flinke dreun te verwerken kreeg. Hoewel 2021 op dezelfde voet begint, zijn de verwachtingen op veel vlakken voor dit komende jaar iets rooskleuriger. Deze 3 trends worden er verwacht.
Trend 1: Omscholen, omscholen en omscholen
Na een economische krimp van 4,3% in 2020, wordt voor dit jaar een groei van 3% verwacht. Dat is echter nog niet terug te zien op de arbeidsmarkt, want volgende De Nederlandse Bank is 6,5% van de beroepsbevolking in 2021 werkloos. Een grote groei in vergelijking met 2019 en 2020, want toen bedroeg dit gemiddelde achtereenvolgens 3,2 en 4,0%. Dit kan een enorme verschuiving op de arbeidsmarkt betekenen. Om toch een baan te bemachtigen, laten veel sollicitanten zich waarschijnlijk omscholen. Neem de zorg: daar zijn enorm veel extra handen nodig. Dat terwijl bijvoorbeeld de evenementenbranche nog hard geraakt wordt. Door zich te laten omscholen, zullen veel mensen toch nog aan het werk kunnen.
Trend 2: demografische verschuiving
Hoewel de arbeidsmarkt dus een flink knauw te verduren krijgt, schijnt er ook een lichtje aan het einde van de tunnel. Een zogenoemde wisseling van de generaties zorgt ervoor dat er meer ruimte op de arbeidsmarkt komt. In de komende paar jaar gaan 1,9 miljoen babyboomers met pensioen en starten er tegelijk slechts 1,6 miljoen nieuwe werknemers op de arbeidsmarkt. Voor de economie een hele kluif, maar voor de werkzoekenden een positief perspectief, hoewel dit effect wel pas op de langere termijn te zien is.
Trend 3: online solliciteren blijft de norm
Zoom, Google Meets, Microsoft Hang-out: de agenda’s stroomden in 2020 vol met geplande online vergaderingen in plaats van fysieke afspraken. Ook voor sollicitanten ging de sollicitatieprocedure flink op de schop. Geen gesprekken op kantoor meer, maar alles enkel achter de laptop. Naar verwachting houdt deze trend aan en vinden ook in 2021 alle sollicitaties uitsluitend online plaats. Om tijdens deze online sollicitaties op een krappe markt er toch nog uit te springen, kun je je op verschillende manieren voorbereiden. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Hellotest. Via deze website kun jij gemakkelijk een assessment oefenen of een persoonlijkheidstest voorbereiden. Zo onderscheid jij je toch nog op deze bizarre arbeidsmarkt.