Alles wat je altijd al wilde weten over bingo

Bron: Pexels.com 

Bingo: we kennen het allemaal wel. Van de jaarlijkse vakantie op de camping in Frankrijk of via verhalen van opa of oma die weer een mooie prijs wisten te winnen tijdens de wekelijkse bijeenkomst op zaterdag. Maar waar komt bingo eigenlijk vandaan? Hoe is het eigenlijk bingo gaan heten? En wat is de toekomst van het populaire spel? We zochten het voor je uit:

Italiaanse oorsprong

Het populaire kansspel vindt zijn oorsprong in Italië. Al rond 1530 deed het zijn intrede: de Italiaanse nationale loterij, Lo Giuoco del Lotto d’Italia, bedacht het en al gauw werd het een echt begrip onder Italianen. Dankzij de handel, die tijdens de Italiaanse Renaissance volop in bloei was in de grote steden, verspreiden het spel zich snel voorbij de Italiaanse grenzen en al gauw kende heel Europa het bingospel. Wil je meer weten over deze periode van de Europese geschiedenis? Op https://historiek.net/ vind je nog veel meer informatie.   

Duitse invloed

Door de jaren heen is het kansspel wel een beetje veranderd. De grootste invloed op hoe bingo vandaag de dag wordt gespeeld is dankzij onze oosterburen: zij introduceerde de bingo omroeper die een willekeurig getal koos en omriep, iets wat vandaag de dag niet meer bij bingo is weg te denken. Verder was bingo ook erg populair bij kinderen in Duitsland omdat het idee bestond dat kinderen beter zouden worden in cijfers herkennen door het spel.  

Van Beano naar Bingo

Vanuit Duitsland werd het spel toen meegenomen naar Amerika. Hier vonden de eerste massale bingo evenementen plaats. In die tijd heette het spel nog Beano en werd dat ook geroepen bij het winnen. Een Amerikaanse speelgoedfabrikant bracht het naar New York waar het een echte hit werd. Toen een keer een speler in haar enthousiasme “Bingo!” riep in plaats van “Beano”, was het spel zoals we dat nu kennen geboren. In Amerika werden ook de eerste moderne bingokaarten geïntroduceerd: een priester en een wiskundige ontwierpen samen nieuwe bingokaarten. Dit was omdat er met de oudere bingo kaarten steeds meerdere winnaars waren. Met de nieuwe kaarten was er nu één bingo winnaar.

Pixabay.com 

De toekomst van bingo

Dankzij de Amerikanen, werd bingo een spel met maar één winnaar en met het uitroepen van “Bingo!” tijdens het winnen. Zo wordt bingo nog steeds gespeeld vandaag de dag. Maar ook dit eeuwenoude spel wordt gemoderniseerd en gaat nu online. Een voorbeeld van zo’n online bingospel is https://www.bingocams.com/. Net zoals bij traditioneel bingo, heb je ook hier veel verschillende kaarten, één winnaar en een kans om “bingo!” te roepen. Dat laatste kan tijdens een Live Win Moment waarbij je de kans krijgt om je winst aan de rest van de onlinespelers te vertellen. Online bingo verschilt ook van traditioneel bingo: zo moet je eerst een kamer kiezen alvorens je je bingokaarten kan kiezen. Ook hoef je niet zelf je nummers aan te kruisen: dat doet de website automatisch voor je. En ook je winst wordt automatisch aan je account uitgekeerd. 

Zoals je ziet, is bingo al eeuwenlang een populair spelletje en zal dat, dankzij nieuwe online mogelijkheden, ook lang zo blijven. En nu er maar voor zorgen dat je geen valse bingo hebt, want dan moet je nog altijd een liedje zingen. 

Vorige

Wat is het verschil tussen hypotheken van vroeger en nu?

Volgende

Dit zijn de leukste gratis browser games van 2020