Alles dat je moet weten over breadboards

Ben jij altijd al bezig met elektronica, dan zal je breadboards misschien wel kennen. In deze blog vertellen we je meer over breadboards samen met allerlei toepassingen.

Laten we maar gelijk in de intro vertellen wat een breadboard is. Het zijn kleine en soms grote soldeer loze boards waarmee je gemakkelijk kan experimenteren en uitproberen. Zonder dat je hoeft te gaan solderen. Weet je zeker dat jouw elektronische toepassing goed staat dan kan je ze vervolgens op een printplaatje vast solderen. Het woord breadboard is afgeleid van het woord: broodplank. Vroeger werden hier kleine spijkers in geslagen waar vervolgens draadjes omheen gespannen konden worden. Heb je Elektronica voor jou breadboard nodig? Elektronica voor jou heeft een ruim assortiment.

Hoe werkt een breadboard?

Omdat het in eerste instantie er ingewikkeld uit kan zien leggen we eerst maar eens uit hoe een breadboard precies werkt. Zo zie je vooral veel gaatjes. De afstand tussen deze gaatjes is precies hetzelfde, ze houden hiervoor een standaard pin-afstand aan. Voor alle andere toepassingen werkt dit op dezelfde manier.

Er zijn eigenlijk twee onderdelen van de breadboard die gelijk opvallen. Dit is het raster voor alle elektronische toepassingen en je hebt de stip voor stroomvoorzieningen. Door verschillende toepassingen in te klikken worden ze met elkaar verbonden. Dit kan er weer voor zorgen dat je elektronische apparaten aan kan sturen.

Een broadboard gebruiken

Nu is het tijd om uit te leggen hoe je de verbindingen kan maken. In eerste instantie sluit je stroom aan op een breadboard, maar dit kan je ook doen wanneer je jouw breadboard hebt ingevuld.

Doormiddel van jump wires kan je verbindingen maken die ervoor zorgen dat er stroom wordt doorgegeven. Je kan zelf heel goed jumpwires maken van bijvoorbeeld nietjes of ijzerdraad. Maar wil jij jouw breadboard professioneler invullen dan kan je ook kant-en-klare jump wires halen en hiermee je breadboard opmaken.

Goedkope of dure breadboards

Je ziet dat breadboards voor veel elektronica knutselaars nog dagelijks gebruikt worden. Maar daarmee zijn er ook veel goedkope op de markt gekomen. Zo kan je via Amazon voor een duppie breadboards kopen. Maar doe je daar goed aan? Omdat breadboards gemaakt zijn van plastic is het goed om te letten op de kwaliteit. Het is vrij fragiel en kan dus snel breken, wij adviseren dus zeker niet de goedkoopste breadboards om mee te knutselen.

Wie gebruiken breadboards?

Nu vraag jij je misschien af, is zo’n breadboard iets voor mij? Wanneer jij ervan houdt om met computer elektronica bezig te zijn dan kan een breadboard enorm helpen om jouw kennis te vergroten. Zo zijn er veel ervaren computertechnici die gebruik maken van breadboards. Zodra ze een nieuwe toepassing aan een computer willen doen testen ze hem uit met een breadboard. Op deze manier hoeven ze niet onnodig bezig te zijn met solderen.

Een breadboard wordt zelfs gebruikt door grote ontwikkelaars zoals Apple of Samsung. Door de plaatsen en te ontdekken komen ze uiteindelijk tot de ultieme toepassing. Maar de meeste mensen gebruiken het vooral voor de lol om lekker mee te experimenteren in de schuur.

Vorige

Het verwijderen van montagekit

Volgende

Hoe kan ik zelf kunstgras aanleggen?