Aan het einde van de maand wat extra geld overhouden? Dit kun je doen!

pexels-photo-3943745.jpeg
Photo by cottonbro studio on Pexels.com

Dat alles duurder is geworden is een understatement. We hebben te maken met de hoogste inflatie sinds jaren. Een inflatie die de meesten nog nooit op deze schaal hebben meegemaakt. Ook de salarissen zijn sinds het nieuwe jaar wat omhoog gegaan, maar dit weegt nog lang niet tegen elkaar op. Sterker nog: door de stijgende salarissen is ook de inflatie weer iets omhoog gegaan. Kortom: voorlopig zullen we ons echt nog wel even moeten redden met minder koopkracht.

Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn mensen die voor de inflatie al moeite hadden om elke maand rond te komen. Met de inflatie lijkt dit vrijwel een onmogelijke taak. Iedereen voelt het. Rijk en arm. Genoeg reden dus om te bekijken waar je kunt besparen. Hoe je – ook gedurende inflatie – aan het einde van de maand wat extra geld kunt overhouden. Bijvoorbeeld om iets relaxter de maand door te komen of omdat je een spaardoel hebt. Maar hoe pak je dit aan? Hieronder volgen enkele handige tips.

Kritisch boodschappen doen

Met name in de supermarkten zijn de prijzen flink gestegen. Zeker sinds het nieuwe jaar. Eten moeten we toch. We ontkomen er dus niet aan om voor deze prijzen boodschappen te doen. Maar dit betekent dat we wel wat kritischer mogen zijn. Zo kiezen opvallend meer mensen voor huismerken en zijn budgetsupermarkten erg in de trek.

Ook de manier waarop boodschappen wordt gedaan is veranderd. Zo doet men vaker weekboodschappen. Hierbij wordt alles in één keer gekocht en volgen er dus minder dagelijkse bezoeken aan de supermarkten. Daarnaast worden folders veel beter uitgeplozen. Alle aanbiedingen worden gecheckt. Op basis daarvan een weekmenu samengesteld. Alles om zo voordelig mogelijk boodschappen te doen. Door deze kleine veranderingen kun je eenvoudig tientallen euro’s per maand besparen.

Geef je toch elke maand weer te veel uit aan boodschappen? Daag jezelf dan uit door elke maand een vast (realistisch) bedrag te pinnen. Denk bijvoorbeeld aan 250 euro per maand als je alleen woont. De pinpas laat je standaard thuis. Hierdoor ga je kritischer kijken naar wat je uitgeeft en weet je zeker dat je niet boven je maandbudget uit zult komen.

Budgetteren

Het is belangrijk om voldoende inzicht in de geldzaken te krijgen. Want weet jij eigenlijk wel waar je geld elke maand naar toe gaat? Pak de bankafschriften erbij en schrijf exact op wat je elke maand uitgeeft aan zowel vaste- als variabele lasten. Probeer nu voor de variabele kosten een vast budget te maken. Probeer je hier ook echt elke maand aan te houden. Op die manier zul je zuiniger gaan leven en elke maand net iets extra’s overhouden. Fijn om eindelijk eens wel dat spaardoel te halen.

Je kunt er ook voor kiezen om aan het begin van de maand standaard een x-bedrag naar de spaarrekening te storten. Alles wat dan nog op de rekening staat, mag uitgegeven worden. Probeer echter niet in de verleiding te komen om het geld terug te storten.

Ga verleidingen uit de weg

Ga niet naar de winkels als je weet dat je eigenlijk niets kunt kopen. Dat is vragen om moeilijkheden. Probeer verleidingen echt zo veel mogelijk uit de weg te gaan. Heb je wat extra’s? Dan kun je altijd nog beslissen om op pad te gaan, maar zoek dit niet onnodig op. Zo geef je ook geen geld uit wat je eigenlijk niet kunt missen. 

Vorige

Alles wat je moet weten over horren!

black and white blog business coffee
Volgende

Tips om succesvol een blog te beginnen