5 x slimme trucs voor de marketing van jouw bedrijf

Als je een nieuw bedrijf start, dan kan het best een uitdaging zijn om deze op een goede manier in de markt te kunnen zetten. Het is ingewikkeld om de boodschap van jouw bedrijf zo uit te kunnen dragen dat het publiek direct weet waar ze aan toe zijn. Gelukkig zijn er vanuit de marketingwereld een heleboel slimme trucs om jouw bedrijf op de best mogelijke manier in de markt te kunnen zetten. Benieuwd wat voor tips & tricks bijvoorbeeld echt onmisbaar zijn voor elke ondernemer? Wij sommen onze vijf favorieten voor je op, die je kunnen helpen met flyer maken.

Foot in the door technique

Een bekende techniek om mensen sneller te overtuigen van jouw product of dienst is om de voet in de deur techniek toe te passen (in het Engels: foot in the door technique). Hierbij gaat het om het fenomeen dat mensen eerst iets toezeggen, oftewel ‘ja’ zeggen, en dat daarna een tweede keer ook makkelijker kunnen doen. Dat komt omdat mensen van nature graag consistent zijn. Hebben ze eerder al een keer ‘ja’ gezegd, dan zullen ze een tweede keer minder makkelijk ‘nee’ antwoorden.

 Kleurgebruik

Kleuren spelen onbewust een hele belangrijke rol in ons denk- en beslissingsproces. Hoewel je er niet bij stil staat, registreren onze hersenen de kleuren en maken hier onbewust allerlei associaties bij. Zo wordt het voor startende bedrijven vaak niet aangeraden om gebruik te maken van de kleur rood, omdat dit een negatieve associatie aanwakkert en doet denken aan iets wat ‘fout’ is. Groen refereert vanzelfsprekend aan het tegenovergestelde.

Wederkerigheidsheuristiek

De meeste mensen deugen. Dat houdt ook in dat wanneer mensen iets krijgen, ze graag iets terugdoen voor de ander. Dit fenomeen noemt men in de neuromarketing ‘wederkerigheid heuristiek’ en komt erop neer dat mensen graag iets terugdoen wanneer ze wat hebben gekregen. Wanneer je mensen bijvoorbeeld een kortingscode aanbiedt, zal het beloningssysteem in hun hersenen (de nucleus accumbens) worden geactiveerd en zullen ze sneller geneigd zijn om een aankoop bij je te doen. Met flyers maken werkt dit op dezelfde manier – wanneer (potentiële) klanten een flyer ontvangen zal deze gift een beroep op doen op de wederkerigheidsheuristiek. Het maken van flyers draagt daarnaast bij aan offline marketing. Experts raden keer op keer aan om online marketing te combineren met offline, om tot de optimale strategie te komen. 

Niet te veel keus

Wanneer je een product aanbiedt, wil je je klant misschien wel zoveel mogelijk keuzes aanbieden om in iedereens behoefte te kunnen voorzien. Helaas werkt het in de praktijk niet altijd zo – wanneer er namelijk te veel keuzes zijn kan het zijn dat mensen dicht klappen en als gevolg hiervan helemaal niks meer willen kopen. Denk maar eens aan streamingdiensten zoals Netflix – heb je wel eens zo lang gezocht naar iets om te kijken dat je uit wanhoop maar besloot om helemaal niks meer te kijken? Om dit fenomeen in je bedrijf te voorkomen kun je beter je consumenten niet al te veel keuzes aanbieden.

Weet naar de aandacht naartoe gaat

Tot slot is het belangrijk voor jouw marketing om te weten waar de aandacht van de consument naartoe gaat of waar hun oog naartoe gaat. Vanuit de wetenschap weten we bijvoorbeeld dat het menselijk oog extra gevoelig is voor gezichten, dus dat foto’s met menselijke gezichten op een flyer of poster als eerste de aandacht zullen trekken.

 

Vorige

Als MKB’er of ZZP’er een tankpas

Volgende

3 effectieve manieren om bestaande klanten aan je te binden