5 tips om geld te besparen op je energierekening

Gas en stroom worden steeds duurder, dus is het naast verduurzamen ook tijd om geld te besparen. Hoe kan je nog beter besparen op je energierekening?

Energie

Nu de gasprijzen hoger zijn, wil iedereen wel een beetje besparen op de energierekening. Energie bestaat uit gas en stroom en levert samen de maandelijkse kosten op. Je energieverbruik wordt berekend in kubieke meter gas en kilowattuur stroom. Je verbruik van de afgelopen twaalf maanden vind je altijd in je jaarrekenig, zowel online als op papier. Je kan bijvoorbeeld controleren of je meer of minder verbruikt heb ten opzichte van andere jaren en waar ligt dat dan aan? Mocht je contract binnenkort aflopen en je het moet doen met variabele prijzen, dan kunnen deze inzichten je veel vertellen over je verbruik. Neem bijvoorbeeld elke maand een foto van de meterstanden. Dan kan je precies bijhouden hoe het gaat met het verbruik.

Energieverbruik

Een handige manier om grip op je kosten te krijgen is door je energieverbruik goed bij te houden. Net zoals je een slimme meter in huis hebt, kan je bij veel energieleveranciers je eigen verbruik bekijken via een app of via de website. Met een account voor je eigen energiecontract kan je direct zien hoeveel je verbruikt, wat de boosdoeners in huis zijn en hoe je dus het best kan besparen. Sommige bespaartips zijn echter heel algemeen en passen misschien wel helemaal niet binnen je eigen routine en jouw huis. Om het meeste uit je energie te halen en om precies te weten wat je het best in jouw huis kan doen, kan je altijd een persoonlijk bespaaradvies aanvragen bij je energieleveranciers. Zoek je eigen energieleverancier op en kijk of zij deze service aanbieden.

Stroomslurpers

Grote apparaten die altijd aanstaan zijn de grootste stroomslurpers van het huis. Denk bijvoorbeeld aan een tweede koelkast die in het hok of de bijkeuken altijd aanstaat. Daarnaast zijn apparaten zoals een airco of een warmtepomp ook echte boosdoeners. Een warmtepomp is natuurlijk wel een bijzonder geval, want je gaat er wel volledig mee van het gas af. Ook drogers zijn echte energieslurpers. Terwijl je vaak niet eens echt een droger nodig hebt. Ja, het kost je extra tijd om de was op te hangen, maar het scheelt veel geld in energie. Als je toch echt de droger moet gebruiken, zorg er dan voor dat de droger meerdere ladingen was kan drogen en dat je het snel achter elkaar erin stopt. De droger koelt dan tussendoor niet af en dat scheelt.

Koud water

Koud douchen, koud afwassen, kort douchen en niet te veel water gebruiken zijn allemaal tips die nu weer de ronde doen. In je badkamer kan je op verschillende manieren water besparen. Bijvoorbeeld met een waterbesparende douchekop, koud te douchen (heel gezond ook nog) of door te wassen op 30 graden met een volle wastrommel. Oke, je zet de douche waarschijnlijk toch niet op ijskoud, maar het ‘warm worden’ van de douche is daarmee eigenlijk alleen maar waterverspilling. Zet een emmer onder de douche en vang dat water op, daar kan je mooi de planten van water geven. Zo ga je in ieder geval efficiënt om met het water dat je gebruikt. Je zal zien dat je met een aantal slimme trucjes, best wat extra’s kan besparen.

Vorige

Hierom krijgen jongeren geen casinobonussen

Volgende

Dé voordelen van een nieuwe dakkapel