We kunnen er niet meer omheen; we moeten ons steentje bijdragen voor een beter milieu. Veel mensen zijn hier al volop mee bezig. Denk bijvoorbeeld aan het kopen en verkopen van tweedehands kleding, korter douchen en minder vlees eten. Een van de onderwerpen waar we nog veel winst op kunnen halen, is voedselverspilling. Voedselverspilling is soms lastig om tegen te gaan. Het blijft een groot probleem, zeker in bijvoorbeeld restaurants. Toch zijn er genoeg dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk voedsel verspilt in je restaurant. Met een aantal simpele tips hoef jij minder eten weg te gooien!
Gebruik een goed kassasysteem en weeg goed af om verspilling te voorkomen
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je denkt aan het tegengaan van voedselverspilling, maar het hebben van een goed kassasysteem helpt wel degelijk om voedselverspilling tegen te gaan. Het eerste voordeel is dat een mobiel kassasysteem ervoor zorgt dat je niet meer met papier en briefjes hoeft te werken. Alles gaan digitaal, waardoor je geen gebruik meer hoeft te maken van papier.
Daarbij komt ook dat veel kassasystemen gekoppeld zijn aan de voorraad. Als je een bestelling intypt in de kassa, werkt het systeem direct de voorraden bij. Zo heb je inzichtelijk welke ingrediënten er bijna op zijn en je dus moet gaan bestellen. Als je niet goed bij kunt houden hoeveel je van alles hebt, is het lastig om in te schatten hoeveel je moet bestellen en ben je misschien geneigd om al snel meer te bestellen dan je daadwerkelijk nodig hebt.
Ook kun je eenvoudig bijhouden welk van je gerechten het meest populair zijn. Welke gerechten worden het meest besteld en heb je dus de meeste ingrediënten voor nodig? Misschien heb je wel gerechten op je kaart staan die nauwelijks besteld worden. Je hoeft dan niet onnodig veel ingrediënten in te kopen voor deze gerechten.
Het goed afwegen van de ingrediënten is minstens zo belangrijk. Als je al langer een eigen restaurant hebt, weet je intussen hoe groot je porties moeten zijn. Weeg alles af met bijvoorbeeld een industriële weegschaal om ervoor te zorgen dat je geen te grote porties de keuken uit laat gaan. Als de gasten het niet op kunnen eten, moet je het weggooien; zonde!
Opslagsysteem om producten lang goed te houden
Is jouw opslagsysteem van voldoende kwaliteit om je producten in te bewaren? Je wilt natuurlijk dat de producten zo lang mogelijk goed blijven en daar is een goed opslagsysteem voor nodig. Zijn bijvoorbeeld je koelkasten en diepvriezen wel op de juiste temperatuur? Door deze regelmatig te controleren, vermijd je dat je onnodig veel eten weg moet gooien.
Heb je wel eens gehoord van de FIFO methode? FIFO staat voor ‘First In First Out’. Dit houdt in dat de producten met de datum die het meest dichtbij in de toekomst is, als eerste opgemaakt moeten worden. Let daarom bij het vullen van de koelingen goed op de datums. De producten die nog het langst houdbaar zijn, moeten achteraan in de koeling komen. Producten die het eerst op moeten, zet je vooraan in de koeling.
Recycle al je afval
Omdat het niet verspillen van voedsel soms niet haalbaar is, hebben we ook een tip voor je om toch zo goed mogelijk met het milieu bezig te zijn ondanks de voedselverspilling. Met het goed recyclen van je afval ben je bewust bezig met de ecologische voetafdruk die we achterlaten. Scheid plastic, papier, restafval, glas en compost. Wist je dat voedselresten uitermate geschikt zijn om compost van te maken? Deponeer alle resten van eten in één bak en zorg dat het niet bij het andere afval terecht komt. Weet je niet precies wat in welke bak hoort? Er zijn genoeg informatiebronnen te vinden die je vertellen welke afvalstromen in welke afvalbak mogen.