3 effectieve manieren om bestaande klanten aan je te binden

Iedereen met een eigen bedrijf weet dat het makkelijker is om bestaande klanten aan je te binden, dan om je klantenkring met nieuwe klanten uit te breiden. Vooral wanneer de concurrentie erg sterk is, kan het behoorlijk lastig zijn om nieuwe klanten te werven. Mensen zijn snel geneigd om te kiezen voor het ‘oude bekende’ en zullen niet zo snel overstappen naar een ander bedrijf, vooral niet wanneer ze tevreden zijn en er dus geen reden toe zien.

Toch lijkt de focus nog steeds heel erg te liggen op het werven van nieuwe klanten en wordt er maar weinig aandacht geschonken aan de klanten die al ‘binnen zijn’. Hier valt nog een hoop winst te behalen. Bij veel bedrijven ligt de focus dusdanig op de voordeur dat ze helemaal niet doorhebben dat de achterdeur al een hele tijd wagenwijd open staat én dat er langzaamaan klanten via die route wegglippen. Dat is natuurlijk ontzettend zonde! Daarom hebben wij in deze blog drie effectieve manieren om bestaande klanten aan je te binden op een rijtje gezet. Lees snel verder!

Investeer in een goed relatiebeheer

Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat het aantrekken van nieuwe klanten maar liefst zes tot zeven keer zoveel kost dan het behouden van bestaande klanten? Bizar dus eigenlijk dat er bij veel bedrijven weinig aandacht wordt geschonken aan relatiebeheer. Wil je dat jouw organisatie groeit en nog winstgevender wordt? En dat allemaal tegen relatief lage kosten? Zorg er dan voor dat je investeert in een goed relatiebeheer. 14 procent van alle klanten die een bedrijf verlaten geeft aan dit te doen omdat ze niet tevreden zijn met de service die het bedrijf hen biedt. Maar liefst 68 procent van alle klanten die een bedrijf verlaten doet dit omdat ze het idee krijgen dat het bedrijf niets om hen geeft. Zo zie je maar weer, het begint allemaal met een goed relatiebeheer.

Stuur aan op gepersonaliseerde acties, promoties en aanbiedingen

Wij Nederlanders houden van acties, promoties en aanbiedingen. Als er ergens een uitverkoop is, staan wij als eerste in de rij. Toch kunnen dit soort ‘lokkertjes’ een hit or miss zijn. Oftewel, of het pakt ontzettend goed uit, of je slaat er de plank volledig mee mis. Veel beter is het dan ook om aan te sturen op een meer gepersonaliseerde aanpak. Belangrijk hierbij is dat je voldoende relevante informatie over je klanten weet te verzamelen. Zoals hun interesses en koopgedrag bijvoorbeeld. Zodra deze informatie bekend is, kun je gericht gaan inzetten op een gepersonaliseerde aanpak waarbij de acties, promoties en aanbiedingen afgestemd worden op de voorkeuren en behoeftes van de betreffende klant. Een hele goede manier om klanten aan je te binden!

Deel relatiegeschenken uit

Wij Nederlanders houden niet alleen van stuntprijzen, nee, nog beter is het als wij iets helemaal gratis en voor niets krijgen. Vandaar dat relatiegeschenken zo mateloos populair zijn in ons land. Bovendien komen er steeds meer aanbieders bij waar je jouw relatiegeschenken professioneel kunt laten bedrukken. Bijvoorbeeld met jouw bedrijfsnaam, logo of slogan. Laat bijvoorbeeld eens bekers bedrukken. Een drinkbeker komt altijd van pas en is een zeer gewaardeerd relatiegeschenk.

Vorige

5 x slimme trucs voor de marketing van jouw bedrijf

Volgende

Waarom kiezen voor een ronde eettafel?