Lees nu het WatWilJijWeten blog »
Door je eigen naam te claimen, voorkom je dat een ander met jouw naam berichten achter kan laten.
Voornaam:


Abstract

 Geplaatst op
13 april 2009
Hoe komen we aan onze jaartelling

Abu

 Geplaatst op
13 april 2009
De 'Christelijke' jaartelling is pas in het jaar 532 ontstaan
Onze huidige kalender is de Gregoriaanse kalender, die het geboortejaar van Jezus Christus aanduidt als het begin van de jaartelling. Tot het jaar 1582 werd gewerkt met de Juliaanse kalender, die eveneens op dit principe gebaseerd was. Pas rond eht jaar 532 ontstond het idee voor een kalender waarbij jaren worden genummerd vanaf de geboorte van Christus. Sinds 731 worden de jaren voor het begin van de jaartelling negatief genummerd.


Door de jaren heen is er flink gesleuteld aan kalenders om ze zo goed mogelijk af te stemmen op het 'zonnejaar' en de seizoenen. De Gregoriaanse kalender werd ingevoerd omdat de Juliaanse niet voldoende nauwkeurig was. De Juliaanse kalender kent om de vier jaar een schrikkeljaar. De Gregoriaanse ook, uitgezonderd jaartallen die deelbaar zijn door 100, maar niet door 400. Ook interessant: pas in 1740 werd het 'jaar 0' ingevoerd. Daarvoor werd het jaar +1 voorafgegaan door -1.

Ander inzicht:

Oorsprong jaartelling

Zoals bij de islamitische jaartelling is deze begonnen toen God de opdracht gaf aan de profeet Mohammed dat zijn volk het schiereiland moest verlaten (richting Ethiopië). De jaartelling van de christenen begon vanaf de geboorte van Jezus. Bij de joden begon hun jaartelling toen Mozes met zijn volk naar Palestina vertrok. Nieuwjaar van de Imazighen begon na de overwinning van de Imazighen op de Egyptische Farao's, toen de koning Chichong (koning van de Imazighen) aan de macht kwam. De oorlog is ontstaan na de aanval van de Farao's op de Imazighen om de macht over Noord-Afrika te krijgen. Deze oorlog heeft lang geduurd en heeft geresulteerd in een overwinning voor de Imazighen. Vanaf die tijd begonnen de Imazighen met een eigen jaartelling. In deze periode waren de Imazighen bekend onder de naam "Libiërs". Vanaf Chichong waren de Amazigh-generaties 21 tot 25 aan de macht in Egypte. Vanaf de overwinning werd ieder jaar feest gevierd op de dag van de overwinning en werd meteen begonnen met de jaartelling. Sinds die tijd vieren de Imazighen het feest op verschillende manieren.


3.De Chinese Kalender
Dag

De Chinese kalender van de landbouw deelt het jaar in 12 maanden. De grote maand heeft 30 dagen en de kleine maand heeft 29 dagen. Een "Chinees jaar" heeft 354 of 355 dagen.

De tijd die de aarde nodig heeft om rond de zon te draaien is in feite 365 dagen, 5 uren, 48 minuten en 46 seconden.

Als men zich dit realiseert, komt een Chinees kalenderjaar ongeveer 11 dagen te kort. De westerse kalender loopt in feite 5 uren achter.

Om dit verschil te vereffenen, heeft de Chinese kalender een speciaal stelsel, 7 schrikkeljaren in 19 jaar, waarbij men om de 2 of 3 jaar een extra maand toevoegt, zodat men na een periode van 19 jaar in totaal 7 maanden extra heeft.

Naast de 12 maanden van het jaar is er een extra maand, de zogeheten "schrikkelmaand".
Het verbouwen van gewassen was geheel afhankelijk van verschillende weergetijden en de Chinese kalender. Daarom wordt de Chinese kalender " de kalender van de landbouw" genoemd. Of ook wel de "Hsia – kalender".

Deze naam dankt zijn oorsprong uit de Hsia-dynastie (2183 – 1752 voor Christus).

Zoek maar uit waar de jaartelling begon,het is maar net welke kant je uit wil gaan.

Groeten.
Geef je stem:
0
0

vanwijn

 Geplaatst op
13 april 2009
Geschiedenis
De christelijke jaartelling werd (met terugwerkende kracht) geïntroduceerd door de Scytische monnik en tijdrekenaar Dionysius Exiguus, die in of kort na AD 525 zijn paastabel met de hierin vervatte nieuwe jaartelling presenteerde aan officiële vertegenwoordigers van paus Johannes I. Hoewel Dionysius Exiguus de omstreeks AD 400 door de Iberische historicus Orosius geïntroduceerde jaartelling Ab Urbe Condita (vanaf de stichting van de stad Rome) waarschijnlijk reeds kende (maar nooit gebruikte), schijnt Bonifatius IV (omstreeks AD 600) de eerste te zijn geweest die zich realiseerde wat het verband is tussen deze jaartelling en de christelijke jaartelling (hij stelde dat AD 607 = AUC 1360). Het heeft echter uiteindelijk nog meer dan twee eeuwen geduurd voordat men ertoe kwam de Christelijke jaartelling ook echt in gebruik te nemen als een volwaardig systeem ten behoeve van de datering van historische gebeurtenissen. Dat gebeurde pas door toedoen van de Engelse chronoloog en historicus Beda Venerabilis

De christelijke jaartelling is na de Middeleeuwen door de Europese expansie van lieverlee gemeengoed geworden in de gehele wereld, al hanteren bepaalde volkeren of religies naast de christelijke jaartelling ook nog hun eigen jaartelling:

Joodse jaartelling, vanaf 3761 v.Chr.
Chinese jaartelling, vanaf 2697 v.Chr.
Boeddhistische jaartelling, vanaf 543 v.Chr.
Seleucidische jaartelling, vanaf 312 v.Chr.
Thaise jaartelling
Ethiopische jaartelling, vanaf 8 n.C.
Diocletiaanse jaartelling, vanaf 284 n.C.
Islamitische jaartelling, vanaf 622 n.C.
Japanse jaartelling, vanaf 1989 n.C. (vanaf elke troonsbestijging van de keizer)
Geef je stem:
0
0

Ad

 Geplaatst op
24 november 2009

moi

 Geplaatst op
24 november 2009
jay
Geef je stem:
0
0

ik, jij niet, maar ik wel weetje

 Geplaatst op
13 september 2010
haha, wat een geschiedenis! :D
Geef je stem:
0
0

pietje puk

 Geplaatst op
12 januari 2011
abu homo vertel eens wat nuttigs haha
Geef je stem:
0
0

henk spermatank

 Geplaatst op
15 november 2011
Homo vertel is wat nieuws
Geef je stem:
0
0

karel

 Geplaatst op
7 januari 2013
****
Geef je stem:
0
0

kaer

 Geplaatst op
7 januari 2013
peop
Geef je stem:
0
0

karel

 Geplaatst op
7 januari 2013
ikweethetmaarjullieniet.nl zoek dat op
Geef je stem:
0
0

Kathy Jordaan

 Geplaatst op
9 september 2013
Zijn er ook interesantere dingen te vertellen, behalve wat er vroeger is gebeurd, want het boeit mij eigenlijk helemaal niet!!!!!:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:((:(:(:((:(((((:::((((
Geef je stem:
0
0


Antwoord:
Naam:
Email: * niet verplicht
Voer code in: ->Privacy Statement