Lees nu het WatWilJijWeten blog »
Door je eigen naam te claimen, voorkom je dat een ander met jouw naam berichten achter kan laten.
Voornaam:


UpperKEES

 Geplaatst op
15 januari 2009
Waar komt de scheldnaam "koude kak vandaan"???

BlackSepiroth

 Geplaatst op
15 januari 2009
zoiets als haagse bluf maar dan anders...;)
Geef je stem:
0
0

Timbo89

 Geplaatst op
15 januari 2009
Omstreeks de tijd van Lodewijk de 14de deed bijna iedereen zijn behoefte in een pot of op boven beerputten gebouwde kakdozen. Die ‘kakdoos' was een houten kist of bankje met een gat. Daaronder zat de beerput, een put met een nauwe opening.

De rijkere mensen deden hun behoefte op de ‘kakstoel'. Deze was net iets sjieker dan de kakdoos. Onder de kakstoel zat een pot die het personeel moest legen. Uit die tijd stamt de scheldnaam ‘kouwe kak'. Er waren namelijk mensen die net deden alsof ze rijk waren en zeiden dat ze een ‘kakstoel' hadden. Maar eigenlijk moesten ze hun behoefte gewoon doen in een klein hokje in de buitenlucht!

Men noemde iemand dus ‘kouwe kak' als die persoon zich beter voor wilde doen dan hij was.

Groeten.
Geef je stem:
0
0

Ad

 Geplaatst op
15 januari 2009

nicolaus_tesla

 Geplaatst op
15 januari 2009
In de middeleeuwen was er nog geen riool uitgevonden. De edelen deden hun behoefte in een apart aan de kasteelmuur bevestigd kamertje met een plank met gat in het midden. Als ze daar hun behoefte op deden viel hun behoefte in een greppel of in de gracht van het kasteel. Alleen was dat niet erg hygiënisch, omdat het water uit de gracht ook vaak als drinkwater werd gebruikt. De dorpsbewoners deden hun behoefte gewoon in de vrije natuur, op een mesthoop of gewoon op straat. Of ze poepten en plasten binnen op een emmer die ze leegden op de mesthoop of gewoon uit het raam kieperden.Rond 1450 kwam er een nieuwe wc, omdat de mensen aan het begin van de Gouden Eeuw de wc aan de kasteelmuur een beetje ordinair vonden. En bovendien paste "het houten huisje" niet echt bij de architectuur van het kasteel. Toen werd de "gemak-"of ook wel de "kakstoel" gemaakt. Dat was een mooie stoel met een gat erin waar je dan een emmer onder hing. Het gekke was van de kakstoel dat hij meestal niet in een privé-vertrek stond, maar gewoon in de woonkamer tussen de andere stoelen, waar hij gewoon deel uitmaakte van het meubilair. Ook Lodewijk de Veertiende, die ook in die tijd leefde, was onder de indruk van de kakstoel. Sommige mensen beweren zelfs dat hij gewoon mensen uitnodigde en ontving terwijl hij op de kakstoel zat met zijn broek op zijn hielen! Voor de hofpersonen van Lodewijk en andere hoge mannen waren er geen kakstoelen, maar latrines, die lange plank met veel gaten waar we het al over hadden. Maar de latrines waren bepaald niet populair, omdat ze heel erg vies waren. En dat wil heel wat zeggen, want in die tijd hadden mensen niet snel last vaan een beetje vuil of stank. Ze werden zelfs zo vies gevonden dat de mensen liever in de tuin, op 'n donker plekje of achter het gordijn poepten. En dan hadden ze nog niet eens last gehad van het gebrek aan privacy op de latrines. De urine en poep achter het gordijn liep vaak door de spuigaten naar buiten. Er zijn verhalen over personeel dat verreweg weigerde op een latrine te poepen of plassen en het zo vaak ergens anders deden als niemand keek, dat het nog veel erger ging stinken dan het al deed en dat toen de hele hofhouding naar een schoner paleis of kasteel verkasten. Dus de hofhouding bleef nooit lang op één plaats. Ook de mensen die geen kakstoel hadden gingen niet meer naar het houten huisje bij het kasteel, maar gingen op de stadsmuur staan, lieten hun broek zaken en gingen tussen de kantelen zitten. Dan poepten ze keurig tussen de kantelen door, achter de stadsmuur.
Geef je stem:
0
0

1

 Geplaatst op
6 januari 2010
w00t
Geef je stem:
0
0

je

 Geplaatst op
6 januari 2010
w00t
Geef je stem:
0
0

willem

 Geplaatst op
18 juni 2010
Ik poep nog steeds afentoe uit het raam is dit echt zo hygienes
Geef je stem:
0
0


Antwoord:
Naam:
Email: * niet verplicht
Voer code in: ->Privacy Statement