Wie was Descartes?

Frans_Hals_-_Portret_van_René_Descartes

Leven

Rene Descartes was een franse filosoof en wiskundige uit begin 17e eeuw (1596-1650). Descartes werd geboren in Frankrijk en overleed in Stockholm, maar het grootste deel van zijn leven bracht hij door in het toenmalige Nederlanden.

Descartes is bekend vanwege zijn uitspraak ‘cogito ergo sum’, ik denk dus ik besta. Descartes wordt ook wel de grondlegger van de moderne filosofie genoemd omdat hij niet alleen de werken van Aristoteles verwierp, maar er ook zelf nieuwe inzichten voor gaf. Descartes schreef in zijn leven over veel verschillende onderwerpen zoals muziekleer, natuurkunde, neuropsychologie en wiskunde.

Rationalisme

Descartes wordt vaak de grondlegger van het rationalisme genoemd. Een filosofische stroming die begin 17e eeuw tot stand kwam. Descartes verwerpt totstandkoming van kennis door zintuiglijke waarneming, zintuigen zouden bedriegen. Door helder en duidelijk na te denken zou men tot inzicht moeten komen.

Descartes wereldbeeld bestond uit drie lagen; God, het denken (ziel) en de materie.

Het feit dat God bestaat was voor Descartes onomstotelijk duidelijk door helder na te denken. De ziel en materie, het lichaam en denken, zijn van elkaar afhankelijk. Dit dualistische beeld is typerend voor Descartes werk. Descartes heeft heel wat uren gewerkt aan hoe deze twee op elkaar inwerken, in zijn leven kon hij hier geen helder antwoord op vinden. Dit geest/lichaam probleem zou nog eeuwenlang een kwestie zijn voor zijn volgelingen.

Invloed

Niet alleen in zijn eigen periode was hij een toonaangevende filosoof, ook in de eeuwen die volgde was hij een zeer invloedrijk en inspirerend filosoof. Descartes wordt gezien als de belangrijkste filosoof van het rationalisme. Een ander bekende filosoof uit deze stroming de Nederlandse Spinoza was ook zeer geinspireerd door de werken van Descartes. Ook latere filosofen als John Locke, Hume en Kant werden geinspireerd door de inzichten van Descartes. Ook vandaag de dag is het werk van Descartes razend populair. Ook zijn er een aantal subjecten vernoemd naar deze 17 eeuwse rationalistische filosoof. Zo is er een toonaangevende prijs op het gebied van wetenschap vernoemd naar Descartes, het franse culturele instituut in Amsterdam is vernoemd naar Descartes en er bestaat een maankrater die vernoemd is naar deze filosoof.

Comments are closed.