Waarom en wanneer is Korea opgesplitst in Noord-Korea en Zuid-Korea?

Map_korea_german_labels

Om er achter te komen waarom Korea vandaag de dag nog steeds is opgedeeld in een zuidelijk en een noordelijk deel moeten we een stuk terug in de tijd. De oorsprong van het begin van de rivaliteit ligt ergens tussen de jaren 1940 en 1950. In de tijd van de Tweede Wereldoorlog werd het land namelijk opgedeeld door de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie.

Een beetje geschiedenis
Begin 1900 was Korea in handen van Japan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloor Japan. In eerste instantie dachten de Koreanen dat ze hun eigen land weer terug kregen, maar niets bleek minder waar. Het bestaande land werd opgedeeld door de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Ze zagen teveel belang in dit strategisch gelegen schiereiland en waren dan ook veel te bang om Korea kwijt te raken aan een andere grootmacht. Daarom besloten ze het te verdelen: de twee delen Korea werden zo ontzettend verschillend. Het ene deel gebaseerd op de normen en waarden van de communistische Sovjet-Unie en het andere deel juist gebaseerd op meer vrijheid van het westen: de Verenigde Staten.

Vandaag de dag
Natuurlijk ging dit niet heel lang goed. De Koreanen wilden het liefst een zelfstandige staat. Toch bleven de twee staten opgesplitst: Noord-Korea werd communistisch ingericht met Kim-Il-Sung als leider, terwijl het zuiden zich baseerde op een Amerikaans besturingsmodel. Hierdoor ontstond er een oorlog die tot 1953 duurde. In dit jaar werd er een wapenstilstand getekend die eigenlijk tot op de dag van vandaag nog steeds bezig is. Er is geen vrede maar tevens geen actieve oorlog in het land. De beide delen zijn strikt van elkaar gescheiden waarbij vooral opvalt dat het noorden nog steeds erg gesloten en communistisch gericht is. Zuid-Korea is daarentegen erg democratisch.

Comments are closed.